Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Goudsmidspleintje 3

Dit huis maakte tot 1586 deel uit van het Begijnhof. Het heeft nog resten van een middeleeuws houtskelet. Later werd het bewoond door Jean Taffin, de eerste Waalse predikant in Haarlem. Het huis deed na zijn vertrek en met de komst van pastoor Cousebant eeuwenlang dienst als schuilkerk voor katholieken onder de naam statie van Sint Jozef.

De eigenlijke kerk bevond zich waarschijnlijk in een aanbouw en werd in 1843 vervangen door de Sint Jozefkerk aan de Jansstraat. Het huis werd daarna weer als woonhuis in gebruik genomen en gesplitst in een boven- en benedenwoning. In de 18de eeuw werd de woning verbouwd en kwam de huidige klokgevel tot stand.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, p. 189.

Haarlem Goudsmidspleintje 2 3