Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam Frederiksplein 10

Frederiksplein 10

1017 XM Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1975
Bouwjaar
1670
Amsterdam Frederiksplein 10

Reeds in 1918 werd dit huis voor het eerst aangeboden aan Vereniging Hendrick de Keyser, maar vanwege de hoge vraagprijs werd het huis pas in 1975 verworven. Oorspronkelijk lag het pand aan de Achtergracht. In 1870 werd deze grotendeels gedempt voor de aanleg van het Frederiksplein en de Falckstraat. 

Het erf waarop het pand is gebouwd werd rond 1667 aangekocht en bebouwd met simpele huisjes. Één van deze huisjes is rond 1730 verbouwd tot het huidige pand Frederiksplein 10. Opdrachtgever was waarschijnlijk de admiraliteitskapitein Adam van Ingen, wiens familiewapen de zandstenen lijstgevel bekroont. De gevel heeft een nautisch karakter met beelden van Neptunus en Mercurius die het opzetstuk van de kroonlijst flankeren. Ook zijn in de decoraties scheepskanonnen en navigatie instrumenten verwerkt.

De rijke 18de-eeuwse interieurs van het huis zijn grotendeels bewaard gebleven. De zijkamer achter de entree en de achterzaal op de verdieping hebben prachtige stucplafonds in Lodewijk XIV stijl, vermoedelijk van de hand van stucwerker Jan van Logteren. In het kabinet bevindt zich een rozenhouten vaste kast met een uurwerk. Het trappenhuis heeft een bordestrap met gesneden balusters, ook in Lodewijk IV-stijl. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 357-363.

Amsterdam Frederiksplein 10 3