Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Den Haag, Elandstraat 8-12
Den Haag, Elandstraat 8-12

Elandstraat 8

2513 GR Den Haag, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2016
Bouwjaar
1877

De Elandstraat werd omstreeks 1876 aangelegd langs een oud polderslootje in de voormalige polder 't Kleine Veentje die voor bebouwing was vrijgegeven. 

In 1877 verkocht de aannemer Cornelis Jacobus van Roode voor 3.065 gulden een perceel bouwgrond aan zijn zoon, de meestertimmerman Johannes Jacobus van Roode. 
Hij bouwde hier een kenmerkend dubbel Haags herenhuis, met entrees op straatniveau waarachter ruimtes voor kantoor en bedienden en met de woonvertrekken op de eerste en tweede verdieping.

Elandstraat 8 en 10 kwamen na enkele overdrachten respectievelijk in 1901 en 1902 in handen van de meubelmaker Rochus Tuyt. Deze verkocht ze voor fors hogere prijzen door. Nummer 10 kwam hierna al snel in eigendom van zijn schoonzoon Jan Hendrik van Dalen. Het bleef gedurende een eeuw het woonhuis van drie generaties van de familie Van Dalen. 

Begin 20ste eeuw kreeg nummer 8 een winkel op de begane grond. Er was een hoedenwinkeltje gevestigd en later het kantoor van de firma ‘Th. Van Heemstede Obelt's Sanitair Technisch Bureau'. 
In 1995 kocht de familie Van Dalen ook nummer 8 en werd de benedenruimte ingericht als medische praktijk. 

Ondanks de wisselende bewoners zijn de huizen vrij goed bewaard gebleven. Met name in nummer 10 is de historische ‘Haagse' structuur goed zichtbaar en bleef de scheiding tussen beneden- en bovenhuis intact. In beide huizen zijn de kamer-en-suite op de verdieping en een deel van de dienstbodekamertjes op zolder verdwenen. 

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 98 (2016), pp. 60-85 en Huizen in Nederland (2018) pp. 279-283.
 

Elandstraat 8 10 foto Arjan Bronkhorst 1