Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Den Haag, Elandstraat 1
Den Haag, Elandstraat 1

Elandstraat 1

2513 GM Den Haag, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2016
Bouwjaar
1935
Den Haag, Mauritskade 71 (foto Arjan Bronkhorst)

Aan het eind van de 19de eeuw was het Zeeheldenkwartier nog niet geheel volgebouwd. De meubelmaker Rochus Tuyt liet in 1899 een complex van woningen, opslagruimtes en een werkplaats tussen de Elandstraat en de Piet Heinstraat bouwen. 

In 1934 brandde een onderdeel van dit complex, de werkplaats met pakhuis van de meubelmakerij Van Rossum aan de Elandstraat 1 volledig uit. Tuyt besloot over te gaan tot sloop van het pakhuis en liet een plan maken voor twee pakhuizen met bovenwoningen. 
Het ontwerp werd geleverd door het bouwbedrijf A.N. Verhoog. Zij ontwierpen een strakke voorgevel met erkeruitbouwen boven garagedeuren en twee aparte opgangen voor de bovenwoningen. De gevel werd opgetrokken in markante helder oranje strengpersstenen, gemetseld in kettingverband en kan worden gezien als een vrije interpretatie van de ‘Nieuwe Haagse School'. 

De bovenwoningen kregen identieke, aan elkaar gespiegelde plattegronden. Ze hadden op de verdieping een kamer-en-suite, voorkamertje, halletje en keuken en op de tweede verdieping drie slaapkamers met inbouwkasten en een badkamer. 
Na het overlijden van het echtpaar Tuyt-Gabel bleef het pand gesplitst in bezit van de familie. Het rechter gedeelte, de nummers 1a en 1b, vererfden uiteindelijk op mevrouw G. van Dalen. 

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 98 (2016), pp. 60-85 en Huizen in Nederland (2018), pp. 389-391.