Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Dorpstraat 28

3461 CS Linschoten, Utrecht

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1969
Bouwjaar
1750

De twee tegenover elkaar gelegen huizenblokken Dorpsstraat 28-30 en 32-34 (Rechthuis) vormen samen de bebouwing van het dorpsplein van Linschoten. Door de symmetrische aanleg heeft het pleintje, dat uitkomt op de brug over de Lange Linschoten, architectonische allure.
Toch is de historie van beide huizenblokken verschillend. De Rechtkamer in het Rechthuis dateert uit 1585, en het oostelijk deel werd aangebouwd in de tweede helft van de 17de eeuw. Het tegenovergelegen blok met particuliere woonhuizen, nr. 28-30, dateert uit de eerste helft van de 18de eeuw. Bewust werd gekozen voor een symmetrische aanleg in samenhang met de bebouwing aan de overzijde.

 

Linschoten Dorpsstraat 28 30 1

Tot 1879 vormden de huizen een geheel, bestaande uit een begane grond, een verdieping en een zolder. Net als de overzijde heeft het huis aan de achterzijde een waterstoep. Het westelijk deel heeft daardoor een afwijkende indeling gekregen met een verdiepte keuken met een opkamer daarboven. In dit gedeelte bevinden zich nog resten van een 17de-eeuwse voorganger. Toen dit bouwdeel in de 18de eeuw onder een kap werd gebracht met de rest van het huis, werden in de hoge borstwering onder de kap een paar lage vensters aangebracht.

Achter de ingang geeft een klein portaal rechts toegang tot de woonkamer. Van daaruit zijn de kelderkeuken en opkamer via trapjes te bereiken. In de scheidingswand bevonden zich vroeger de bedsteden. Ertegenover ligt de stookplaats.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 420-426.

Linschoten Dorpsstraat 28 30 4