Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Tegelen, Sint Martinusstraat 2
Tegelen, Sint Martinusstraat 2

Den Gouden Berg

Sint Martinusstraat 2, 5931 GK Tegelen, Limburg

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2014
Bouwjaar
1763

Dit monument aan de Sint Martinusstraat, met een groot schild van een gouden berg aan de gevel, werd aan het eind van de 18de of in de vroege 19de eeuw gebouwd, vermoedelijk voor de familie Houba. De familie Houba behoorde tot de grondleggers van de dakpannenindustrie in Tegelen.

Het complex was als woonhuis met herberg en bierbrouwerij een bekend etablissement in de regio, waarin ook diverse nog bestaande verenigingen en instellingen zijn opgericht; zoals bijvoorbeeld de Tegelse Passiespelen.

In 1938 werd het pand gekocht door de familie Oehlen. De voormalige gelagkamer werd ingericht als verf- en behangwinkel. Het historische interieur, met ‘gespelderde' plafonds (balkenplafonds met gestuukte welvingen) en 19de-eeuwse onderdelen, bleef bewaard.

Bij het huis horen een aantal bedrijfsgebouwen die meerdere functies hebben gehad, zoals brouwerij met branderij, pakhuis en stijfselfabriekje.

Het gebouw heeft een ruimtelijke sleutelpositie in de historische kern van Tegelen. Door sloop, verkrotting en nieuwbouw zijn veel oude panden verloren gegaan. De cultuurhistorie van Tegelen, een vroeg industrieel centrum in Noord-Limburg, met bierbrouwerijen, pottenbakkerijen en dakpanfabrieken, is bijzonder en de gemeente Venlo heeft een plan tot revitalisatie van de dorpskern ingezet.

In 2016 is een grootschalige (casco) restauratie voltooid en is het complex herbestemd tot woon- en bedrijfsruimte.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 96 (2014), pp. 10-12 en 97 (2015), pp. 32-133.