Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

De Vogelstruys

Bierkade 9, 1441 AH Purmerend, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1929
Bouwjaar
1740

Dit huis bevindt zich aan de noordelijke rand van de oude binnenstad van Purmerend. Hier waren de meeste panden in bezit van bierhandelaren. In de 17de eeuw was ook hier een bierhandel gevestigd, met als eigenaar zakenman en burgemeester Pieter Olycan. In 1734 kwam het in handen van het echtpaar Jacob Appel en Marijtje Peereboom. Appel was schepen, vroedschap, burgemeester en dijkgraaf. Zij verbouwden het pand tot deftig woonhuis. 

Een aantal 17de -eeuwse elementen bleven behouden: de achtergevel, een gedeelte van de kap en de balklagen dateren nog van deze periode. Wel werd de indeling van het huis flink gewijzigd. In de gang werden nissen aangebracht voorzien van rijk stucwerk en de voor- en achterkamer kregen schouwen in Lodewijk XIV stijl.

Oorspronkelijk bevatten het plafond en de wanden schilderwerk, maar dit werd rond 1895 verwijderd. Niet duidelijk is wanneer de gevel vernieuwd is. Deze heeft kenmerken van zowel de Lodewijk XIV als de Lodewijk XVI stijl wat doet vermoeden dat deze in verschillende etappes in de 18de eeuw is aangepast. 


Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 301-305.

Purmerend Bierkade 9 Whereplantsoen7