Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Maastricht Ridderstraat 2A Bisschopsmolengang 2B 3

De Ridder

Ridderstraat 2, 6211 HZ Maastricht, Limburg

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1971
Bouwjaar
1650
Maastricht Ridderstraat 2A Bisschopsmolenstraat 2B 1

Het huis 'De Ridder' staat naast de Bisschopsmolen. De Bisschopsmolen was een banmolen van de prins-bisschop van Luik en bestond al sinds 1099. Vanaf de 15de eeuw was de molen in gebruik als moutmolen voor de brouwerijen in de stad. 

Reeds in de 14de eeuw stond hier een huis, dat werd bewoond door de heer De Ridder. Het diende in eerste instantie als huurhuis en werd vooral bewoond door militairen. In 1651 werd het gekocht door huurder Andries Loeff. Hij liet het bestaande huis geheel vervangen en bouwde een achterkamer over het riviertje de Jeker, dat achter de Ridderstraat stroomt. 

Het huis vormt een prachtig voorbeeld van de zogenaamde 'Maaslandse' wijze van bouwen, de bouwstijl in het dal van de Maas bij Maastricht, Luik en Aken.

De gevel is opgetrokken in baksteen met een plint van Namense hardsteen en daarboven bakstenen metselwerk. De speklagen, raamomlijstingen en hoekblokken zijn van mergelsteen. In tegenstelling tot veel andere huizen in Maastricht is heeft het huis een in- en uitzwenkende topgevel in plaats van de veel vaker voorkomende rechte lijstgevel. 

Binnen heeft het huis oude balklagen met moer- en kinderbinten. De plafonds zijn 'gespelderd', dit wil zeggen tussen de balken zijn troggewelfjes gemaakt van stuc op riet. Ook zijn er oude schouwen, vloeren en betimmeringen bewaard.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV, Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 401-408.

Maastricht Ridderstraat 2A Bisschopsmolengang 2B 3