Icon search Icon Facebook Icon instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox BankGiroLoterij Logo-CBF Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email Kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Waar ben je naar op zoek?

In de Limburgse gemeente Valkenburg staat boven het riviertje de Geul al sinds de 16de eeuw een watermolen. Bij de molen verrezen een molenaarshuis, stallen en een dubbele knechtenwoning. In 1860 werd het eigenlijke molengebouw gesloopt en vervangen door een modern ‘industriegebouw', opgetrokken in mergelsteen onder een groot mansardedak.

Tot het eind van de 20ste eeuw bleef het molencomplex in gebruik als meelfabriek, waardoor het volledige molenmechaniek nog aanwezig is. Het traditionele waterrad, sinds de herbouw van de molen van ijzer, werd in 1917 volgens de modernste inzichten vervangen door een ‘Francis-turbine'. Deze aandrijving is via drijfstangen en -riemen gekoppeld aan maalstenen, schudders, zeefmachines, ‘paternosterliftjes' en dergelijke; dit alles is nog geheel aanwezig. 

Valkenburg St. Pieterstraat 2 4 Arjan Bronkhorst 2

Dit monument uit de geschiedenis van de industriële revolutie in Limburg is in de periode 2004-2006 gerestaureerd. De twee woningen zijn weer bewoond. Ook het 19de-eeuwse ‘industriegebouw' is gerestaureerd.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 85 (2003), pp. 16-18.

Valkenburg St. Pieterstraat 2 4 1