Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

de Oude Molen

Sint Pieterstraat 2, 6301 DR Valkenburg, Limburg

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2003
Bouwjaar
1860

In de Limburgse gemeente Valkenburg staat boven het riviertje de Geul al sinds de 16de eeuw een watermolen. Bij de molen verrezen een molenaarshuis, stallen en een dubbele knechtenwoning. In 1860 werd het eigenlijke molengebouw gesloopt en vervangen door een modern ‘industriegebouw', opgetrokken in mergelsteen onder een groot mansardedak.

Tot het eind van de 20ste eeuw bleef het molencomplex in gebruik als meelfabriek, waardoor het volledige molenmechaniek nog aanwezig is. Het traditionele waterrad, sinds de herbouw van de molen van ijzer, werd in 1917 volgens de modernste inzichten vervangen door een ‘Francis-turbine'. Deze aandrijving is via drijfstangen en -riemen gekoppeld aan maalstenen, schudders, zeefmachines, ‘paternosterliftjes' en dergelijke; dit alles is nog geheel aanwezig.

Logeren in de molen
Bijzonder is dat er zich in de Oude Molen een Monument en Bed-locatie van 'Hendrick de Keyser' bevindt. Hier kun je enkele dagen of langer genieten van Valkenburg en omgeving. Vanuit het Monument en Bed heb je zelfs zicht op de oude machinerie.

Bezichtiging
Een deel van de Oude Molen is iedere zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur: hier vertelt een (vrijwillige) molenaar aan de hand van het nog werkzame molenmechaniek alles over de werking daarvan en over het malen van meel. In dit deel van de molen kun je ook de 'Francis-turbine' uit 1917 bekijken en er is een winkel met diverse speltproducten. Voor meer informatie klik je hier of bekijk deze reportage voor een eerste indruk van deze bijzondere watermolen. 

Valkenburg St. Pieterstraat 2 4 Arjan Bronkhorst 2

Dit monument uit de geschiedenis van de industriële revolutie in Limburg is in de periode 2004-2006 gerestaureerd. De twee woningen zijn weer bewoond. Ook het 19de-eeuwse ‘industriegebouw' is gerestaureerd.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 85 (2003), pp. 16-18.

Valkenburg St. Pieterstraat 2 4 1