Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
IJls, Eegracht 31
IJls, Eegracht 31

De Messingklopper

Eegracht 31, 8651 EG IJlst, Friesland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1919
Bouwjaar
1669
Ijlst Eegracht 31 32

IJlst is een oud stadje, gelegen aan de overs van de rivier de Ee, een stadsgracht die in verbinding stond met groter water. Deze oude structuur bleef behouden. Dit huis aan de Eegracht werd in 1669 gebouwd als woonhuis. Over het gebruik is pas vanaf de 19de eeuw iets terug te vinden. In die tijd was de landbouwer Hartman Dirks Talsma eigenaar. Links van het huis is een gang, die toegang geeft tot een achterterrein, dat in die tijd in gebruik is geweest als boomgaard. 

In 1886 werd het huis verkocht aan de Algemene Armvoogdij van IJlst, die in een grote schuur tegen achtergevel vier armenhuizen inrichtten. Het huis zelf was in gebruik als opzichterswoning en gemeenschappelijke keuken. Toen het pand in 1919 in handen kwam van Vereniging Hendrick de Keyser waren er maar liefts zeven armenwoningen in het pand.

Het huis heeft een trapgevel uit 1669. De toppilaster werd oorspronkelijk bekroond door een gebeeldhouwde leeuw met schild. De bakstenen gevel heeft zandstenen banden en gebeeldhouwde, classicistische decoraties.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 144-146.