Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

De Maen

Markt 4, 2611 GT Delft, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1962
Bouwjaar
1750
Delft Markt 4 suggestie

Zowel Markt 4 als Markt 2 gaan terug op één gemeenschappelijke stenen huis dat bewoond werd in drie delen. Tijdens de restauratie in 1965 werden oude steenformaten aangetroffen die duiden op een mogelijke datering in de 13de eeuw. Het huis werd in 1500 al aangeduid als ‘de Maen’ en is na de stadsbrand in 1536 herbouwd inclusief twee achterkamers aan de Voldersgracht die later als zelfstandige woonruimte in gebruik werden genomen (nu Markt 2).

In 1760 werd het verbouwd en de tweede verdieping toegevoegd waar de tabak lag opgeslagen voor de winkel in snuif en tabak op de begane grond. 

Tot de verwerving door de Vereniging in 1962 was er nog steeds een tabakswinkel in het pand gevestigd. Het interieur van de winkel en de gevelpuien waren echter als wel in het midden van de 19de eeuw gewijzigd. Bij deze modernisering werd waarschijnlijk ook de houten onderpui van de voorgevel verwijderd en vervangen door een muurdam met twee vensters.

De 18de-eeuwse gevel met een gootlijst en consoles in Lodewijk XV-stijl.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Nederland, pp. 346-351.

Delft Markt 4 2