Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

De Kaerskorf

Markt 2, 2611 GT Delft, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1962
Bouwjaar
1598
Bouwstijl
Delft Markt 2

Het pand ligt aan het ‘smalle stuk' van de Markt met de achtergevel in het water van de Voldersgracht. Na de stadsband van 1536 werd het hoekpand Markt 4 (‘de Maen', eveneens sinds 1962 bezit van de Vereniging) herbouwd en aan de achterzijde voorzien van twee achterkamers met een eigen ingang aan de Voldersgracht (genaamd ‘de Caerscorff'). In 1598 kreeg de kruikenbakker Lieven Jansz toestemming om op deze plaats en heel nieuw winkelhuisje te bouwen. 

De gevel, met vlak gemetselde, geblokte bogen boven de vensters is karakteristiek voor de periode rond 1600. In 1965 werden, op basis van oude afbeeldingen en sporen, de trapgevels en kruiskozijnen opnieuw aangebracht. De consoles van de onderpui zijn origineel. Restanten van een stookplaats en een pothuis tegen de voorgevel wijzen op een gebruik als keuken. 

Om binnen ruimte te winnen werd de spiltrap langs de zijgevel geplaatst en steekt de verdieping ruim 90 cm. over. Inwendig zijn er balklagen van moer- en kinderbinten en bewaard gebleven delen van een trapomtimmering in eikenhout.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 346-351.