Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Kattengat 4 en 6 (foto Arjan Bronkhorst)
Kattengat 4 en 6 (foto Arjan Bronkhorst)

De Gouden Spiegel

Kattengat 6, 1012 SZ Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1926
Bouwjaar
1614
Bouwstijl

Voor 1600 was het Kattengat een sloot in een buurt, dicht bij het IJ, waar pakhuizen en bedrijven stonden. Na demping bouwde de zeepzieder Laurens Jansz Spiegel hier, bij wijze van belegging, de panden Kattengat 4 en 6 en plaatste, als verwijzing naar zijn familienaam, gebeeldhouwde spiegels op de geveltoppen.

Tegenwoordig is in beide panden een restaurant gevestigd. De 17de-eeuwse trapgevels zijn, afgezien van de gebeeldhouwde spiegels, eenvoudig uitgevoerd met horizontale banden van gele baksteen. In het midden van de gevels is een jaartalsteen met ‘1614’ aangebracht. In 1931 zijn de oude onderpuien en de kruiskozijnen van de bovengevels hersteld. 

Inwendig zijn de huizen een voorbeeld van typisch Amsterdamse houtskeletbouw. De draagconstructie bestaat uit muurstijlen, korbelen, sleutelstukken en vloerbalken. De dunne buitenmuren daar staan daar bij wijze van schil tegenaan. 
De panden bevatten schouwen en interieurdelen die zijn ingebracht bij de restauratie van 1931.


Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 200-202 en Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 99 (2017), pp. 19-20.