Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Veere, Markt 10
Veere, Markt 10

De Gouden Leeuw

Markt 10, 4351 AH Veere, Zeeland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2000
Bouwjaar
1570

De Gouden Leeuw is één van de oudste huizen van Veere, al doet de gevel anders vermoeden. Het werd halverwege de 16de eeuw gebouwd en in de achttiende en negentiende eeuw een aantal keer verbouwd.

In het huis is nog een geheel houtskelet met lange sleutelstukken en balklagen met moer- en kinderbinten aanwezig. Het huis is ingedeeld in een voor- en achterhuis, waarvan het voorhuis bestaat uit drie achter elkaar geplaatste kamers aan een lange gang.
In de 19de eeuw werd de oude kap gesloopt en de gevel vernieuwd. De gevel kreeg daarbij een nieuwe ingang en grotere vensters en werd voorzien van een pleisterlaag met blokverband. In 2018 is het pand ingrijpend gerestaureerd waarbij de 19de-eeuwse situatie als uitgangspunt is genomen.

 

Veere Markt 10

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 82 (2000), pp. 14-16 en Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 99 (2017), pp. 32-33.

422