Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

de Geuzenhoek

Laan van Nieuwenhove 2, 4333 AG Middelburg, Zeeland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2004
Bouwjaar
1928

Dit huis aan de Laan van Nieuwenhove is een voorbeeld van een traditioneel gebouwd woonhuis aan de rand van het oude stadscentrum van Middelburg. In de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw werden veel steden en forensendorpen met villawijken in deze stijl uitgebreid. De huizen zijn nog steeds erg populair voor bewoning. Daardoor heeft het merendeel zijn oorspronkelijke gedaante en interieur reeds lang verloren vanwege renovaties en nieuwe bewonerswensen. 
Het huis aan de Laan van Nieuwenhove bezit veel van zijn oorspronkelijke interieurafwerking en is daarmee een zeldzaam gaaf bewaard voorbeeld van een jaren dertig woning. Het huis wordt gekarakteriseerd door de lage, met pannen bedekte kap en de brede overstekken die de gevel een horizontale nadruk geven. De bakstenen gevel heeft aan de voorzijde een inpandig balkon, een zogenaamde 'loggia'.


Middelburg laan van Nieuwenhove 2 nieuw

Het huis heeft de indeling van een traditionele en-suite-woning, met een smallere beuk (verkeersruimtes, ‘natte ruimtes’ zoals keuken en wc, trappenhuis, provisiekast en kleinere kamers) en een bredere beuk (salon en woonkamer op de begane grond, studeer- en slaapkamer op de verdieping). Voor- en achterkamer vormen een suite, gescheiden door schuifdeuren. 
In het huis bevinden zich marmeren schouwen, stucplafonds, tegels, granito, glas-in-lood en de originele trapopgang. Ook op de eerste verdieping en de zolder is de oorspronkelijke kamerindeling en afwerking duidelijk herkenbaar waardoor het originele karakter nog altijd voelbaar is.
De heer Van Ooijen, bewoner van het huis, heeft het huis in originele staat behouden en het in 2004 geschonken aan Vereniging Hendrick de Keyser om het zo ook voor de toekomst te behouden.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 86 (2004), pp. 10-11.

Middelburg Laan van Nieuwenhove 2 3