Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Lijnbaansgracht 334
Amsterdam, Lijnbaansgracht 334

De Gecroonde Keyserslaars

Lijnbaansgracht 334, 1017 XA Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1966
Bouwjaar
1665
Amsterdam Lijnbaansgracht 334 5

'De Gecroonde Keyserslaars' behoort tot een reeks arbeidershuisjes gebouwd in 1665. Ze staan in het gebied dat ontstond bij de stadsuitleg van 1660 en dat werd bestemd voor de textielarbeid en de leerlooierij.

De huizen keken tot de stadsuitbreidingen van de 19de eeuw uit op de stadswal. Het rijtje huisjes waar nummer 334 deel van uit maakt was in handen van Jacob Frederik van Anschot, die de huisjes had gebouwd als beleggingsobject. Ze werden waarschijnlijk verhuurd aan schoenmakers. Op het erf achter de huisjes bevonden zich twee grote looierijcomplexen. 

In de 19de eeuw werd de verdieping in gebruik genomen als apart woonhuis. Om de verdieping te ontsluiten werd het huis voorzien van een tweede voordeur. 

De gevelsteen waarop staat te lezen ‘Inde gekroond(e) keyserslaers' verwijst vermoedelijk naar de naam van de looierij. Een jaartalsteen vermeldt het bouwjaar 1665. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 353-356.

Amsterdam Lijnbaansgracht 334 2