Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

De Fonteyne

Markt 4, 4351 AH Veere, Zeeland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1947
Bouwjaar
1625

Het ondiepe huis ligt aan de oostzijde van de Markt, recht tegenover het Raadhuis. Oorspronkelijk stonden hier vier laat-middeleeuwse huisjes. Nummer 4 werd in 1625, getuige de jaartalankers, grotendeels vernieuwd met gebruikmaking van ouder muurwerk. De nummers 2 (De Colve) en 4 kwamen in 1921 in bezit van ‘Hendrick de Keyser' en nummer 6 (het Casteel van Edenburgh) volgde in 1947. Het eerste huis van de Markt (de Prins van Oranje) is in de huidige toestand niet meer als woonhuis terug te vinden. 
In de eerste helft van de 19de eeuw werden de percelen grondig door elkaar gehusseld. In 1832 zijn 4 en 6 samengevoegd en omstreeks 1850 kon 6 aan de rechterzijde worden uitgebreid. Het oude en nieuwe gedeelte werden samengevoegd achter een gepleisterde lijstgevel onder één schilddak. 

In de huidige situatie is Markt 4 voor het oog een zelfstandig huis dat inwendig met het linker deel van Markt 6 is verbonden. Het pand heeft een trapgevel met speklagen van natuursteen. Bij de restauratie in 1955 werd de trapgevel in oorspronkelijke staat teruggebracht. Een volledige reconstructie van de gevel, waarbij de stenen bovengevel rust op zeven consoles van eikenhout zoals nog te bewonderen bij het buurpand nummer 2, werd afgekeurd door de Rijkscommissie voor de Monumentenzorg. De onderpui bleef gehandhaafd, slechts het schuifvenster op de verdieping mocht worden vervangen door een kruiskozijn. 
Het kleine huis bestaat uit een begane grond en een verdieping die zijn afgedekt met vier vakken van moer- en kinderbinten. Het belangrijkste woonvertrek bevond zich vermoedelijk op de verdieping. Het perceel ontvangt alleen licht vanaf de voorzijde. Bij de uitbreiding in 1800 werd achter Markt 6 een nieuwe keuken aangebouwd en later werd de woonkamer verplaatst naar het linkerdeel van datzelfde buurpand.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 226-233.

Veere Markt 4 1