Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam Sloterkade 21 Aalsmeerder Veerhuis 1

De Bonte Os, vml. Aalsmeerder veerhuis

Sloterkade 21, 1058 HE Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1925
Bouwjaar
1634

De Sloterkade ligt op de grens van het oude dorp Sloten dat sinds 1921 deel uitmaakt van Amsterdam. De Schinkel vormde vroeger een alternatieve scheepvaartverbinding met Aalsmeer en Leiden, waarbij de grafelijke tol die door Haarlem werd geheven kon worden ontweken. Om deze belastingontduiking tegen te gaan legde Haarlem hier in de 15de eeuw een dam neer. Vervolgens ontstond hier een ‘Overtoom', een plek waar kleine tot middelgrote schepen konden worden ‘overgehaald'. Een gevelsteen aan het Aalsmeerder Veerhuis verwijst hiernaar. De overige gevelstenen zijn vermoedelijk afkomstig van de inmiddels verdwenen buurpanden. Vanaf de 17de eeuw was de Overtoom tevens het vertrekpunt van de veerdiensten naar Aalsmeer en Leiden. 

Bij de Overtoom stonden meerdere herbergen, waarvan het Aalsmeerder Veerhuis de eerste was, gebouwd in 1634. Dit gebouw in Renaissance stijl staat haaks op de rooilijn en is voorzien van een dwarskap. Daarvoor is een trapgevel geplaatst. Dit ‘hoofdgebouw' wordt aan weerszijden geflankeerd door zijkamers. De gevel wordt doorsneden door zware banden en blokken van natuurstenen en de ramen zijn voorzien van rondbogen. Beide zijkamers zijn onderkelderd, waardoor zij het karakter hebben van opkamers. Het huis bezit een volledig houtskelet met muurstijlen, gebombeerde korbelen, sleutelstukken en dekbalken. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 364-367.

Amsterdam Sloterkade 21 Aalsmeerder Veerhuis 1