Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Eastermar
gerestaureerd

Dam Jaarsma Hûs

Elte Martens Beimastrjitte 18, 9261VJ Eastermar, Friesland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2019
Bouwjaar
1875
In 2019 verwierven wij dit 19de-eeuwse huis in Eastermar, dat is vernoemd naar de Friestalige schrijver, dichter en verzamelaar van Friese volksverhalen Dam Jaarsma. Hij groeide op in het huis en woonde er tot zijn overlijden in 1991, waarna zijn omvangrijke literaire erfenis werd opgenomen in het Meertens Instituut.

Middenstandswoning op het Friese platteland

Het huis – een goed voorbeeld van een eenlaagse 19de-eeuwse middenstandswoning op het Friese platteland – heeft een doorlopende gang met kamers aan weerszijden. De mooie kamer ligt aan de linkerzijde, de keuken in de achter-aanbouw. De indeling en afwerking van het interieur dateert nog voor een groot gedeelte uit de bouwtijd. Bijzonder zijn de bedstedewanden en de schouwen voor de kachels en het fornuis.

Kleuronderzoek en restauratie

Sinds de overdracht van het huis aan Hendrick de Keyser werd een grote onderhoudsbeurt uitgevoerd. Voorafgaand aan het onderhoud is kleuronderzoek uitgevoerd, waarna is besloten het huis terug te brengen naar de kleurstelling uit de bouwtijd. In de kleine voorkamer rechts bleek een lambrisering te zijn gemaakt van de oorspronkelijke raamluiken; deze zijn teruggeplaatst in de ramen. De onaangetaste structuur van het huis is zoveel mogelijk gerespecteerd, enkel op zolder is een nieuwe wand geplaatst zodat een extra kamer kon worden gerealiseerd. Het casco is grondig gerestaureerd. Een groot deel van de vloerbalken bleek verrot en diende vervangen te worden. Het pannendak is vernieuwd, met hergebruik van de nog goede Friese golfdakpannen. De elektra- en verwarmingsinstallatie zijn vervangen en het huis is voorzien van nieuw sanitair.

Duurzaamheidsmaatregelen

Om de woning te verduurzamen zijn verschillende maatregelen getroffen. De kruipruimte is geïsoleerd om optrekkend vocht tegen te gaan, de wanden zijn geïsoleerd met houtwolvezel en het dak is van buitenaf van isolatie voorzien. Daarbij zijn twee nieuwestalen dakraampjes in historische stijl aangebracht. Op de begane grond is achterzetbeglazing toegepast.

Begin 2024 zijn de werkzaamheden afgerond en is het huis beschikbaar gekomen voor verhuur.