Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Claes Stapelshofje

Munnickenveld 21, 1621 HM Hoorn, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1987
Bouwjaar
1700

Het hofje is klassiek van opzet met twee vleugels met een doorlopend zadeldak aan weerszijden van een rechthoekig hof. De huisjes waren voorzien van een deur, een venster en een kamer. Iedere woning had een stookplaats met daartegenover de bedstede. In het portaaltje achter de deur ging een steektrapje naar de zolder waar waarschijnlijk brandstof werd opgeslagen en het wasgoed werd gedroogd. 

Bij de restauratie van 1982 werden de pandjes twee aan twee samengevoegd en de regentenkamer verbouwd tot woning waardoor het totaal aantal woningen op zeven kwam.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 276-278.

Hoorn Munnickenveld 21a tm 21g complex Claes Stapelshofje 2