Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Burgstraat 30

4201 AC Gorinchem, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1919
Bouwjaar
1563
Gorinchem Burgstraat 30 Vismarkt 20 21 1

Toen dit huis gebouwd werd, lag het pal aan de stadspoort. Bij de bouw van de vestingwerken, vanaf 1578, werd de stadsgracht omgevormd tot binnenhaven en de stad met een extra stuk land uitgebreid, zodat het huis meer in het centrum kwam te liggen. 

Omstreeks 1600 staat als eigenaar van het huis ‘capiteyn Adriaan van Arkel' vermeld, mogelijk familie van de middeleeuwse heren van Gorinchem. Hij bewoonde en verhuurde afwisselend het huis tot zijn bezit verbeurd werd verklaard en het huis in 1630 overging in handen van Jan van Herwaerden. Tussen 1775 en 1785 kwam het huis, samen met nog tien andere huizen in de omgeving van de Burgstraat weer in handen van een Van Arkel.

Het huis bestaat uit drie bouwlagen en een zolder. De constructie is deels gebouwd met een houtskelet, waarbij op de begane grond de moerbalken zijn opgelegd op consoles. Deze bouwwijze is kenmerkend in deze streek voor het midden van de 16de eeuw. Vanaf de tweede verdieping was het huis ingericht als pakverdieping. In de 19de eeuw werd de indeling van het onderhuis vrij ingrijpend gewijzigd. Bij de restauratie in 1941 is die nieuwe indeling grotendeels gehandhaafd. 


 

De gevel is uitgevoerd in een rijke, vroege renaissancestijl. Kenmerkend daarvoor zijn de speklagen -het afwisselend gebruik van bak- en natuursteen-, de trapgevel, de geprofileerde waterlijsten en gebeeldhouwde ornamenten. Daarbij is het opvallend dat de medaillons deels zijn weggesleten terwijl de pilasters nog scherp van lijn zijn. De kruiskozijnen zijn vanaf de tweede verdieping nog in originele staat. De onderpui is bij de restauratie teruggebracht in zijn oorspronkelijke vorm.

Alternatief adres: Vismarkt 20-21.
Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 305-310.

Gorinchem Birgstraat 30 Vismarkt 20 21 2