Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon LinkedIn Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Buitenplaats Beeckestijn

Buitenplaats Beeckestijn

Rijksweg 134, 1981 LD Velsen-Zuid, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2007
Bouwjaar
1717
Bouwstijl

Aan de rand van de Kennemerduinen, in Velsen-Zuid, ligt Buitenplaats Beeckestijn: een 18de-eeuws landgoed met een rijke geschiedenis, unieke tuinen en een prachtig gerestaureerd huis.

Beeckestijn

Een buitenplaats met allure en geschiedenis

Beeckestijn is een 18de-eeuws landgoed van ongekende allure, een prachtig voorbeeld van de cultuur van de Hollandse buitenplaats. Het is één van de weinige bewaard gebleven grote buitens die aan de duinrand in Kennemerland werden gesticht als zomerverblijven van rijke Amsterdamse regenten. De buitenplaats was gelegen aan het inmiddels verdwenen Wijkermeer, een uitloper van het IJ. De eigenaren konden in Amsterdam het zeilschip instappen en voor het huis uitstappen.

Van hofstede tot buitenplaats

De buitenplaats is ontstaan uit een 17de-eeuwse hofstede en gaat mogelijk terug op een laatmiddeleeuws versterkt huis. In het huis zijn nog restanten verborgen, zoals muurwerk en balklagen, van deze voorgangers. Sinds het begin van de 17de eeuw heeft Beeckestijn minstens zes verbouwingen ondergaan om de hier gelegen eenvoudige hofstede om te vormen tot een groot buitenverblijf met fraaie tuinen. Dit gebeurde in opdracht van Amsterdamse regentenfamilies Corver, Trip en Boreel.

Buitenplaats Beeckestijn (foto Arjan Bronkhorst)
Stucwerk van Ignatius van Logteren in de centrale hal van het hoofdhuis

De grote transformatie: de 18e-eeuwse uitbreiding en verfraaiing

Een grote uitbreiding en verfraaiing van Buitenplaats Beeckestijn vond plaats in de jaren 1716-1721. Bij deze modernisering waren vooraanstaande Amsterdamse vaklieden betrokken zoals de aannemer Jan van der Streng en de steenhouwer Anthony Turck.

Barokke gevel voor een regentenfamilie

Tussen 1716 en 1721 werd het huidige hoofdhuis uitgebreid en verfraaid in opdracht van Jan Trip jr. en zijn vrouw Petronella van Hoorn, dochter van de schatrijke gouverneur-generaal van Oost-Indië. Zij gaven het huis een voorname Lodewijk XIV-gevel, met geblokte pilasters, een middenrisaliet (licht uitstekende gevelpartij), een rijk versierde ingang en een gevelbekroning met wijzerplaat. De familiewapens kregen een prominente plek op de voorgevel.

Het ontwerp is vermoedelijk van de hand van Ignatius van Logteren, een van de meest gevraagde decoratieve kunstenaars van zijn tijd. Hij was in elk geval verantwoordelijk voor het rijke stucwerk in het interieur. De symmetrische opzet van huis en tuin, georiënteerd op een centrale zichtas in het landschap, is typerend voor de 18de-eeuwse buitenplaats.

De bewoners van Beeckestijn door de eeuwen heen

 

Beeckestijn kent een rijke bewonersgeschiedenis, waarin Amsterdamse regentenfamilies, tuinfanaten, diplomaten en renteniers hun stempel drukten op het huis en park. In de nieuwe tentoonstelling in het museumhuis Beeckestijn: een (on)fortuinlijke buitenplaats ontdek je er alles over: drie eeuwen bewonersgeschiedenis, rijkdom, verlies en koloniaal verleden.

Jacob Boreel: burgemeester en tuinvisionair

In de 18e eeuw was de buitenplaats in handen van Jacob Boreel: burgemeester van Amsterdam, diplomaat en gepassioneerd tuinliefhebber. Onder zijn bewoning kreeg het park zijn kenmerkende formele aanleg, met zichtlijnen, waterpartijen en tuinkamers. Zijn fascinatie voor tuinontwerp leverde een vernieuwende combinatie op van Franse strengheid en Engelse speelsheid.

Oorlogsschade en restauratie

Beeckestijn bleef ruim twee eeuwen in handen van de familie Boreel, totdat het in 1952 door de gemeente Velsen werd gekocht. Het huis was in de oorlog ernstig aangetast, onbewoonbaar, en belangrijke interieurdelen waren verdwenen. Sindsdien zijn het huis en de tuinen met steun van particuliere fondsen, gemeente, provincie, rijk en de Europese Gemeenschap gerestaureerd en gereconstrueerd. Sinds 2007 zijn de buitenplaats, koetshuizen en de kapelwoning in bezit van Hendrick de Keyser Monumenten. Het parkbos en de siertuinen worden beheerd door vereniging Natuurmonumenten.

Beeckestijn tentoonstelling bekijken
Bezoekers van het museumhuis Buitenplaats Beeckestijn

Een buitenplaats vol leven: Beeckestijn vandaag

 

Museumhuis
Tegenwoordig is Buitenplaats Beeckestijn open voor publiek als museumhuis. Je volgt een route door het hoofdhuis en reist van de vroege 18de eeuw tot nu – met in elke kamer een nieuw verhaal over Beeckestijn en haar bewoners.

Bezoek het museumhuis Buitenplaats Beeckestijn

De tuinen
De tuinen van Beeckestijn zijn vrij toegankelijk en worden beheerd door Natuurmonumenten. Ze vormen een prachtig voorbeeld van 18e-eeuwse tuinarchitectuur, met zichtlijnen, tuinkamers en waterpartijen. In de 18e eeuw liet Jacob Boreel de tuin aanleggen in Franse stijl, later verfijnd door tuinarchitect J.G. Michael met Engelse landschapselementen. Tegenwoordig is het park grotendeels in oude luister hersteld – ideaal voor een wandeling, een moment rust of een ontdekkingstocht door historische tuinontwerpen.

Overnachten in de monumentale Kapelwoning
Bijzonder is ook dat je op het landgoed kunt overnachten: in de voormalige Kapelwoning bevindt zich een sfeervol ingericht en volledig gerestaureerd vakantiehuis.

Overnacht in de Kapelwoning op Beeckestijn

Trouwlocatie
Daarnaast is Beeckestijn een geliefde trouwlocatie. Jaarlijks geven veel stellen elkaar hier het jawoord – vaak gevolgd door een receptie, diner of feest op het landgoed.

Organiseer je evenement op Buitenplaats Beeckestijn