Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Breedstraat 32

1601 KD Enkhuizen, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1919
Bouwjaar
1500
Enkhuizen Breedstraat 32 voorgevel

Deze rijke trapgevel met natuursteenblokjes die uit het metselwerk naar voren steken, werd in 1623 voor een ouder huis geplaatst. De gevelstenen tonen aan dat het huis op dat moment in bezit was van een scheepsbouwer. Bij restauratie in 1947 werd de gevel grotendeels opnieuw opgetrokken omdat die zich in zeer slechte staat bevond. De datering van het fraaie laat-gotische houtskelet met peerkraalstukken en rozetten, duidt erop dat het huis werd gebouwd in het tweede kwart van de zestiende eeuw.

Het huis lag op een van de hoofdstraten van Enkhuizen. De plek van de haard en het houtskelet tonen aan dat de indeling van het huis oorspronkelijk anders is geweest. Het huis had slechts één kamer, wat slecht te rijmen is met de rijke detaillering en de locatie van het huis. Het vermoeden is dan ook dat het huis oorspronkelijk langer is geweest en in 1623 aan de voorzijde werd ingekort. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 231-233.