Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Breedstraat 102

1601 KE Enkhuizen, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1928
Bouwjaar
1640
Enkhuizen Breedstraat 102 suggestie

Het eenvoudige pand uit 1619 heeft een trapgevel met natuursteenblokjes en een console onder de toppilaster. Het huis heeft halfsteens muren waarbinnen een houtskelet met sleutelstukken en korbelen. De indeling van het pand lijkt nog oorspronkelijk waarbij aan de rechterzijde een kamer was afgescheiden. De schouw van de binnenhaard bevond zich in het achtergedeelte waarbij de linkerwand in zijn geheel in beslag werd genomen door bedsteden. Een steektrap vanuit het voorhuis naar zolder gebruikte de achterliggende bedstee als tussenbordes.

In het fries bevinden zich een gebeeldhouwde maskerkop en portretkoppen op de hoeken. Mogelijk stellen deze het echtpaar voor die het huis lieten bouwen. 

Aan de achtergevel bevond zich een aangebouwde keuken. Het huis heeft vanwege de geringe breedte geen gang zodat al het verkeer van voor naar achteren door de woonkamer moest.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 234-235.