Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Boothstraat 2

3512 BW Utrecht, Utrecht

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1973
Bouwjaar
1666

Dit pand werd in 1861 gebouwd als stal en koetshuis bij Janskerkhof 16. Tot 1962 bezat het gebouw een gepleisterde gevel die iets terug lag ten opzichte van de straat.

De huidige halsgevel uit 1666 is echter afkomstig van een 17de-eeuws koetshuis aan de overzijde van de straat dat in 1962 werd afgebroken. Deze gevel hoorde bij het koetshuis van het 17de-eeuwse huis Janskerkhof 15 (dat ongeveer gelijktijdig met het belendende pand nr. 16 was gebouwd).  


Bij het verplaatsen van de 17de-eeuwse gevel werd deze op de rooilijn van de straat geplaatst. Het voormalige voorterreintje werd dichtgebouwd en gebruikt om de niet passende bouwdelen te koppelen. Daarbij werd het koetshuisgedeelte gewijzigd.

Oorspronkelijk was in het voorgedeelte plaats voor een koets met een verdieping voor het hooi. In het deel erachter was de stal ondergebracht met boxen voor vier paarden en een waterpomp.


Gevel C Na 3

Momenteel is het pand in gebruik als kantoorruimte. In het najaar van 2014 is het interieur ingrijpend gewijzigd. Het resultaat is een high-end hedendaags interieur in een historisch pand. De eerste foto hieronder geeft de toestand vóór de verbouwing weer, de tweede foto geeft een indruk van de huidige toestand.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 427-437.

Utrecht Boothstraat 2a 4