Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Bolwerk 4

3311 TB Dordrecht, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2007
Bouwjaar
1908

Dit huis werd in1908 gebouwd in de gebogen rooilijn van het oude bolwerk van Dordrecht. Het werd gebouwd in opdracht van een handel in 'scheeps- en machinekamerbehoeften' als winkelhuis met twee bovenwoningen. Het huis is iets ouder dan het buurpand op nummer 2 (ook bezit van de Vereniging). De gevel toont een overgangsstijl van de late neorenaissance met elementen die geïnspireerd zijn op de architectuur van Berlage en de Art Nouveau.

De bouwtekening uit 1908 laat zien dat de gevel oorspronkelijk was voorzien van een winkelpui onder een gemetselde elipsvormige boog. Deze is later door een eenvoudige garagepui vervangen.

Opvallend elementen in de gevel zijn de erker en de torenopbouw met balustrade. Deze is gereconstrueerd bij de laatste restauratie op basis van foto's en de oorspronkelijke bouwtekeningen. Ook de oorspronkelijke raampartij met balkon op de tweede verdieping is teruggebracht. 

Tijdens de restauratie bleek dat het huis van binnen vol zat met verborgen onderdelen uit de bouwtijd. Zo werd de originele voordeur gevonden, evenals granito vloeren, oude plavuizen, stucplafonds en paneeldeuren. Ook fraai geprofileerde kozijnen, trapbalusters en originele kleuren kwamen tevoorschijn. Het spreekt voor zich dat al deze afwerkingen in ere werden hersteld.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 89 (2007), pp. 10-11 en 92 (2010), pp. 25-26.