Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Bolwerk 2

3311 TB Dordrecht, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2006
Bouwjaar
1916
Dordrecht Bolwerk 2

Dit pand werd in 1916 gebouwd als rederijkantoor met directeurswoning op een prachtige locatie in de stad: aan het beroemde drierivierenpunt. Op deze belangrijke plek in de stadsverdediging lag vroeger een bolwerk, dat de toegang tot de Wijnhaven bewaakte. Na de sloop van het bolwerk werden hier langs de kade in de 19de eeuw huizen en bedrijfspanden gebouwd. Bolwerk 2 verrees in opdracht van de reder Dirk van Loon, die met sleepboten voer op Antwerpen en Zeeland. Het pand werd gebouwd door de aannemer F. Stam, de architect is onbekend. Voor de buitenzijde is een baksteenarchitectuur in de trant van Berlage toegepast. Aan beide zijden eindigen de gevels in de vorm van een punt. De hoek werd geaccentueerd met een schoorsteen.

De voordeur aan de Merwekade gaf toegang tot de rederij met onder andere directiekantoor en kantoor voor de medewerkers. De vertrekken bewaren de originele vloeren en betegelde schouwen en lambriseringen. Ook in de bovenwoning zijn veel elementen van het originele interieur bewaard gebleven.

In 1935 werd het pand gekocht door de reder F.W. Schless. De firma Schless legde zich toe op de Rijnvaart, waarbij sterke (stoom)sleepboten nodig waren die stroomopwaarts tot Basel konden varen. Rederij Schless groeide in de jaren vijftig uit tot de grootste particuliere Rijnvaartrederij met dertig sleepboten, vijf vrachtschepen en drie bunkerstations.Nadat het kantoor was verhuisd naar een nieuw gebouw, diende Bolwerk 2 / Merwekade 102 uitsluitend als woonhuis.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 88 (2006), pp. 13-14.