Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Bierkade 7

8356 DH Blokzijl, Overijssel

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1961
Bouwjaar
1660
Blokzijl Bierkade 7 eventueel

Voordat Blokzijl in de 17de eeuw dienst ging doen als oorlogshaven en vesting voor de Staten van Holland was het vanaf halverwege de 16de eeuw vooral een haven voor de overslag van turf. Turf, aangevoerd over de Zuiderzee uit onder andere Overijssel, was de belangrijkste brandstof in Holland. Bierkade 7 was in de 17de eeuw in handen van de familie Mastenbroek, één van de belangrijkste families van Blokzijl, die turfland en een aandeel in de lokale zoutkeet hadden. 

Dit huis, gebouwd naar Amsterdams model, is het middelste van drie huizen in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser aan de Bierkade. De drie huizen werden gebouwd in het midden van de 17de eeuw.

De 17de-eeuwse gevel is nog redelijk oorspronkelijk. Alleen de houten onderpui en de vensters zijn later vervangen. De gevel toont duidelijk Hollandse invloed met een hals die aan weerszijden is voorzien van gedecoreerde klauwstukken en een oeuil-de-boeuf venster onder een klassiek fronton in de top. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 223-229.