Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Bierkade 6

8356 DH Blokzijl, Overijssel

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1961
Bouwjaar
1660
Blokzijl Bierkade 6

Blokzijl ontstond als haven aan de monding van de Steenwijker Aa in de voormalige Zuiderzee. Via de Steenwijker Aa had de stad een belangrijke verbinding met het achterland. Over de Zuuiderzee was er handel met Holland. In de 17de eeuw ontwikkelde het stadje zich als oorlogshaven en vestingstad. Het bleef tot in de 18de eeuw een Hollandse garnizoensstad. Blokzijl kent dan ook door de handel over de Zuiderzee en de militaire contacten veel Hollandse invloeden in het straatbeeld. Zo staan er aan de Bierkade drie huizen die niet zouden misstaan aan een Amsterdamse gracht.

De Bierkade is een restant van de oude Zuiderzeedijk. Vanaf de 17de eeuw werd deze bebouwd met huizen. Bierkade 6 werd omstreeks 1660 gebouwd, waarschijnlijk tegelijkertijd met de panden op nummers 7 en 8. Het kreeg een halsgevel naar Amsterdams model met gebeeldhouwde klauwstukken in de hoeken van de geveltop. In 1783 werd de gevel vernieuwd, met hergebruik van de oude klauwstukken. De fraaie voordeur, de vorm van de vensters en de afsluiting van de top van de gevel verraden echter de laat 18de-eeuwse verbouwing.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 223-229.