Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

In Beverenburch

Wijnstraat 127, 3311 BV Dordrecht, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2006
Bouwjaar
1556
Dordrecht Wijnstraat 127 1

‘In Beverenburch' heet dit zeer oude huis van de familie Van Beveren aan de Wijnstraat. Het behoort tot de zeldzame midden 16de-eeuwse huizen in vroege renaissancestijl.
De gevel is geheel opgetrokken in witte Belgische natuursteen en werd vermoedelijk in zijn geheel van de Brabantse steenhandel betrokken. Dordrecht was vanouds een belangrijke schakel in de natuursteenhandel.

Bijzonder is het dat de gevel nooit ingrijpend lijkt te zijn gewijzigd. De beletage is voorzien van drie gekoppelde natuurstenen kruiskozijnen, een voor Nederland ongebruikelijke oplossing. De eerste verdieping heeft twee kruiskozijnen. Het zijn geen reconstructies maar de originele natuurstenen kozijnen. De geveltop is voorzien van sierlijk krulwerk. 


In de onderpui bevinden zich prachtige smeedijzeren ankers met het bouwjaar 1556.
De inwendige constructie van het huis dateert ook uit 1556. Zware moerbalken hebben consoles die net als de voorgevel een overgang laten zien van late gotiek naar vroege renaissance.

De opvallende gevelsteen in de onderpui met het wapen van de burgemeestersfamilie Van Beveren en de naam van het huis ‘In Beverenburch'.

De familie Van Beveren gaf in de 17de eeuw de opdracht tot de bouw van het monumentale buurpand 'De Onbeschaamde'. Het familiehuis 'In Beverenburch' bleef als naastgelegen dienstwoning in gebruik.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 88 (2006), pp. 14-15.

Dordrecht Wijnstraat 127 2