Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Bethlehemsvergadering

Buiten Nieuwstraat 62, 8261 AW Kampen, Overijssel

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1975
Bouwjaar
1631

"Vergadering" is in Kampen de benaming voor een klein, particulier hofje. Boven de ingang van dit hofje bevindt zich een fraaie gevelsteen met een afbeelding van de geboorte van Christus en als onderschrift: "In Bethlehem". Toen het gebouw in 1631 tot stand kwam bood het kosteloos onderdak aan 6 weduwen. Een van de bewoonsters, de ‘voorstanderse' hield de administratie van het hofje bij en verantwoordde deze aan de regenten. 
Het voorgebouw van het hofje was verdeeld in vier kamerwoningen en werd door een binnentuin van het achtergebouw gescheiden. In het achtergebouw waren nog eens twee kamerwoningen die uitkwamen op de achtergelegen Buiten Hofstraat. Op de plaats van het voorhuis heeft waarschijnlijk al een ouder woonhuis gestaan want de bouwmuren aan weerszijden waren gemeenschappelijk. Bij de nieuwbouw uit 1631 werden deze deels onbenut. Het nieuwe voorhuis kreeg de vorm van een dwarshuis met een middentop, een geliefd motief voor gebouwen met een bijzondere bestemming.

Alleen het voorgebouw aan de Buiten Nieuwstraat is bewaard gebleven. De oude indeling is grotendeels behouden. Het pand heeft aan weerszijden van de middengang twee kamers. Iedere kamer had een bedstee en een stookplaats zodat door de bewoonsters zelf gekookt kon worden. Achter het huis waren de pomp voor drinkwater en een gemeenschappelijk privaat. De zolder werd gebruikt voor opslag van turf.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 279-28

Kampen Buiten Nieuwstraat 62 1