Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Bergstraat 50

6981 DC Doesburg, Gelderland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1958
Bouwjaar
1500

Het huis ligt aan de rand van Doesburg bij de voormalige Meipoort. Het werd gebouwd aan het eind van de 15de eeuw en heeft een laat-middeleeuwse trapgevel met gemetselde kruiskozijnen, geprofileerde boognissen en ezelsruggen als afdekking van de trappen. Bij de ontmanteling van de gevel in 1960 bleek de indeling van de oude onderpui nog geheel afleesbaar en werd besloten tot een reconstructie over te gaan.

Achterin het voorhuis is een kleine insteekkamer. Deze rust op balken met korte peerkraalconsoles en behoort tot het oorspronkelijke werk. De hoofdbalklaag van het gebouw wordt gesteund door een houtskelet met muurstijlen en korbelen.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 325-330.