Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Bagijnestraat 3

1601 AE Enkhuizen, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1957
Bouwjaar
1750
Enkhuizen Bagijnestraat 3

Het pand heeft een eenvoudige, maar goed bewaarde, gevel met gemetselde klauwstukken en een houten geveltop uit het midden van de achttiende eeuw. Het is een meer voorkomend type in Enkhuizen: een middenweg tussen klokgevel en halsgevel. De verdeling van de vensters geeft de indruk dat het huis een verdieping bezit. De plaats van de muurankers verraadt echter dat de kap direct begint boven de begane grond.

Achter de ingang van het voorhuis, voorzien van een houten omlijsting, kon men via een klein steektrapje de zolder bereiken. Bij de restauratie werd een nieuwe trap aangebracht, die gedeeltelijk is weggewerkt achter een historische bedsteewand.

Bagijnestraat 3 was in de achttiende eeuw samengevoegd met het rechter buurpand. Door economische teruggang was er in Enkhuizen in deze tijd veel leegstand zodat mensen die over enig kapitaal beschikten hun bezit eenvoudig konden vergroten. In de huidige situatie is de keuken van het buurpand nog steeds ondergebracht in het achterhuis van Bagijnestraat 3.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 250-251.