Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Leeuwarden Auckamastraatje 4 6 2

Auckamastraatje 6

8911 HK Leeuwarden, Friesland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1976
Bouwjaar
1650
Leeuwarden Auckamastraatje 4 6 2

Het Auckamastraatje ligt aan de zuidzijde van het stadhuis waar in de achttiende eeuw de huizen vooral bewoond werden door hoge ambtenaren in dienst van de stad en de staten van Friesland. 

Dit pand werd in 1730 gekocht door de schepen Beernt Storm die het huis vervolgens verhuurde. Het hing om een aanzienlijk woonhuis, dat als één geheel werd bewoond. Het is daarna eigendom geweest van een meester-pruikenmaker. Na 1878 werd het pand gesplitst in een boven- en benedenwoning die apart werden verhuurd. 

Ondanks wijzigingen is in het metselwerk dat doorloopt in de gevel van nummer 4 en 6 te zien dat de huizen gelijktijdig gebouwd zijn.

Ook in het interieur zijn elementen te vinden van deze gemeenschappelijke bouwperiode. De huizen delen een bouwmuur en er is in beide panden een gelijke detaillering in de spiltrappen en sleutelstukken te vinden. In het rechter huis is een groot gedeelte van de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven.

Dit pand en nummer 4 kwamen in 1976 in vervallen staat in het bezit van de Vereniging, drie jaar later werden ze gerestaureerd. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 111-114.