Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Achterstraat 88

4132 VG Vianen, Utrecht

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1968
Bouwjaar
1600

Oorspronkelijke vormden de huizen aan de Achterstraat 86 en 88 één groot laatmiddeleeuws huis. Het was een 'dwarshuis', dwars op de straat, onder één zadeldak met van oorsprong aan weerszijden twee trapgevels. De linkertrapgevel is daarvan bewaard gebleven en behoort tot het gedeelte dat sinds 1968 in bezit is van Vereniging Hendrick de Keyser. 

In de 17de eeuw werd het pand gesplitst. Vanaf 1830 was het linker huis in gebruik als stadsboerderij. Het boerderijgedeelte bevond zich aan de achterzijde van het pand. In de 19de eeuw werd de voorgevel gepleisterd en de ramen vergroot. Tijdens de restauratie is de oude middeleeuwse schouw gereconstrueerd. Op de begane grond is een bedsteewand bewaard gebleven. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 326-329.

Vianen Achterstraat 88 1