Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

De openstelling van Huis Jan de Jong in Schaijk gaat binnenkort beginnen! De audiotour in dit bijzondere huis is af en u kunt deze als lid als een van de eersten beluisteren. De audiotour vertelt alles over het huis: van de principes van de Bossche School, de architectuur en Jan de Jong zelf tot de bewoners en natuurlijk de beleving van de ruimte. Na het luisteren van de audiotour heeft u de tijd om zelf door het huis te lopen. Meld u snel aan want de plaatsen voor dit evenement zijn beperkt! 

Tussen de Brabantse bossen, een zandweg en een akker bevindt zich een besloten woondomein rondom het eigen woonhuis met kantoor van de architect Jan de Jong (1917-2001). Het complex wordt gezien als een van zijn belangrijkste werken en als een hoogtepunt in de naoorlogse architectuurstroming die bekend staat als de 'Bossche School'. Maatvoering, ordening en ruimte gecombineerd met universele traditionele vormen én moderne materialen zijn kenmerkend voor deze architectuur. 

Het domein in Schaijk is niet in een keer gebouwd maar ontstaan over een periode van enkele decennia. In 1949 liet Jan de Jong er voor zijn jonge gezin een landhuis in Engelse stijl bouwen. Ook zijn architectenbureau kreeg er een plek. 

Geïnspireerd door de lessen van pater-architect dom Hans van der Laan, grondlegger van de Bossche School, werd in 1956 de voortuin ommuurd en een prieeltje gebouwd, gebaseerd op het 'plastische getal', een maatstelsel ontwikkeld door pater Van der Laan om gebouwen samenhang en goed gedimensioneerde vormen te geven. Het experiment kreeg een vervolg in verschillende bijgebouwen waarmee het landhuis steeds meer ging detoneren. De Jong nam daarom het drastische besluit tot afbraak en ging over op nieuwbouw. 

In het huis creëerde Jan de Jong een ingetogen leefwereld, waarbij de ruimtelijkheid en een spel met ritmische verhoudingen een belangrijke rol spelen. Zo wordt de woonruimte door kolommen op subtiele wijze ritmisch verdeeld in een middenbeuk en zijbeuken. Aan de westkant van de ruimte liggen de eethoek en keuken, aan de oostzijde is een zithoek en in de nissen zijn zit- en studeerhoekjes opgenomen. Jan de Jong ontwierp het interieur tot in detail, van de gewassen grindvloeren en de houten meubelen tot de geometrische deurklinken en smeedijzeren lamparmaturen.