Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Op 23 juli kunt u als lid een bezoek aan Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen-Rijsenburg. Architectuurhistoricus Wouter van Elburg leidt leden in een wandeling rond door het prachtige huis en de tuin, eindigend bij het Sint-Petrus Banden kerkje in de buurt van de Buitenplaats. In de rondleiding zult u onder andere meer leren over de bewoners van Sparrendaal, de invloed die zij hebben gehad op de omgeving en de geschiedenis van de Buitenplaats. Voorafgaand aan de rondleiding wordt u op de buitenplaats ontvangen met koffie en thee.  

Driebergen Rijsenburg Sparrendaal Arjan Bronkhorst HDK 26.0003 a

Sparrendaal werd gebouwd door de Utrechtse oud-burgemeester Jacob van Berck, op de plaats van een 17de-eeuwse boerderij. De ingangspartijen aan de voor- en achterzijde zijn buitengewoon modieus uitgevoerd in Lodewijk XV stijl. Het huis heeft een indeling, die is afgeleid van het grote Amsterdamse grachtenhuis. Het souterrain omvat het huishoudelijke onderhuis met in het midden aan de achterzijde (onder de grote zaal) de keuken.

Op de hoofdverdieping komt men via de hal, die versierd is met fraai stucwerk en gemarmerde deuromlijstingen, direct in de grote zaal, die aan de tuinzijde is voorzien van een uitgebouwde erker. Uniek voor dit huis is het feit dat alle vertrekken van de bel-etage zijn voorzien van geschilderde behangsels. In de zaal bevinden zich zeegezichten en Chinoiserieën. De grote suite heeft een prachtige reeks met Hollandse landschappen. In 1954 werd het huis in vervallen staat aangekocht door de gemeente Driebergen om het te bestemmen tot gemeentehuis.  

Buitenplaats Sparrendaal is doorgaans niet openbaar voor publiek, dus neem deze unieke kans om deze prachtige buitenplaats te bezichtigen! 

Voor leden
Rondleiding

Meld u aan voor:
Rondleiding door buitenplaats Sparrendaal

Aanmelden