Rondleiding door Bibliotheca Thysiana
De prachtige zeventiende-eeuwse Bibliotheca Thysiana in Leiden is een van de eerste bibliotheekgebouwen in Nederland. Deze bijzondere plek dankt haar bestaan aan Johannes Thys die zich als 14-jarige inschreef als letterenstudent aan de Universiteit Leiden en er een humanistenbibliotheek aanlegde. Deze bibliotheek aan het Rapenburg, die zijn zeventiende-eeuwse indeling volledig heeft behouden, kan op 31 augustus gratis worden bezocht door leden van Hendrick de Keyser. Leden krijgen een rondleiding van emeritus hoogleraar Geschiedenis van het Boek Paul Hoftijzer die meer zal vertellen over het bijzondere pand en interieur en natuurlijk over de boeken in de collectie.


In 1653 liet Johannis Thys bij testament vastleggen dat zijn boekenbezit na zijn overlijden zou worden 'geemployeert tot publycke dienst der studie'. In de periode 1655-1657 werd een bibliotheek gebouwd naar ontwerp van de Leidse stadsarchitect Arent van 's-Gravesande. Deze ontwierp het gebouw in de stijl van het Hollands Classicisme.
In de bibliotheek worden maar liefst 2500 boeken en duizenden pamfletten op alle gebieden van de wetenschap bewaard. Ook de oorspronkelijke boekenkasten, leestafel en eikenhouten boekenmolen kunnen bewonderd worden. Op deze bijzondere plek word je ondergedompeld in geschiedenis en mee teruggenomen in de zeventiende eeuw.
Schrijf je snel in want er zijn beperkte plekken voor de rondleiding!