Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Aan de Thamerlaan in Uithoorn staat een woonhuis dat door Amsterdamse School-kenners als het allereerste ontwerp van Michel de Klerk wordt gezien. Maar is het dat ook echt? Tijdens deze lezing staat Wouter van Elburg stil bij de geschiedenis van dit bijzondere pand van de Amsterdamse School-voorman, van de oplevering tot het moment waarop  Hendrick de Keyser Monumenten het ternauwernood wist te redden van de sloop. 

Aan bod komen onder meer de opdrachtgevers, maar ook de bewoners van het pand. Daarnaast is er aandacht voor de omgeving: hoe ziet de geschiedenis van Uithoorn eruit, op welke manier verhield het woonhuis zich tot het omringende landschap en welke invloeden van De Klerk vallen er verder te ontdekken?

De lezing begint om 15:30 uur en duurt ongeveer 45 minuten. Daarna vindt er een Q&A plaats en is er ruimte voor nagesprek.

Wouter van Elburg werkt bij Hendrick de Keyser Monumenten en geeft les aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij promoveerde in 2022 op een proefschrift over de typologie van de entreeruimte in het Nederlandse woonhuis tussen ca. 1550 en 1950. Daarvoor volgde hij een studie kunstgeschiedenis – en vervolgens een master erfgoedstudies – aan de UvA.

Beeld links: collectie Nieuwe Instituut | rechts: Inge Kalle-den Oudsten

Lezing

Meld u aan voor:
Lezing Wouter van Elburg | Thamerlaan 14: Het eerste werk van De Klerk(?)

Aanmelden