Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Ik vermoed dat er houtworm, boktor of bonte knaagkever in mijn pand actief is. Wat nu?

Wanneer houtworm, de boktor of de bonte knaagkever actief is in houten gebouwonderdelen is het zaak om snel in te grijpen om schade aan het monument te voorkomen. In veel panden van Hendrick de Keyser kunt u sporen van dit soort diertjes terugvinden, bijvoorbeeld in balken en vloerdelen. Dit wil echter niet zeggen dat het ongedierte ook echt op dat moment actief is. Voor u als huurder is het vaak erg lastig om onderscheid te maken tussen oude en verse sporen. Alleen een ervaren adviseur of ongediertebestrijder is in staat om vast te stellen om welk ongedierte het gaat en of de houtaantasting actief is. In alle gevallen geldt: twijfelt u, neem dan vooral contact op met Hendrick de Keyser zodat wij met u in overleg kunnen treden en eventueel kunnen langskomen voor een inspectie.

Is er sprake van actieve aantasting?
Zowel houtworm, boktor als de bonte knaagkever vallen onder de categorie houtaantasters. Zij kunnen hout zodanig aantasten dat het hout zijn sterkte verliest. De insecten zelf treft u meestal niet aan. Aan de hand het boormeel dat zij achterlaten en de diameter van boorgangen en uitvliegopeningen, is echter wel te achterhalen om welk insect het gaat en of de aantasting nieuw of oud is.

Aantasting van het hout kan heel lokaal voorkomen, maar ook in de gehele constructie. Met name warme plaatsen, zoals rond schoorstenen of plaatsen waar de zon op valt, en plaatsen waar hout langdurig vochtig is zijn extra gevoelig. Wanneer u uitvliegopeningen ontdekt kunt u vaak aan de kleur van de binnenzijde van het hout herkennen of het gaat om een nieuwe uitvliegopening. Het hout is dan aan de binnenzijde schoon en licht van kleur. Daarnaast wijst vers boormeel op een actieve houtaantasting, ook dit is schoon en licht van kleur. Houdt u er rekening mee dat ook oud boormeel vrij kan komen, bijvoorbeeld door trillingen, zoals het belopen van trappen, en dat kevers ook van oude uitvliegopeningen gebruik kunnen maken. Wanneer u twijfelt kunt u een schoon wit papier neerleggen onder het hout om zo het boormeel op te vangen en de kleur te bepalen. U kunt ook een stuk papier stevig vastplakken over de verdachte uitvliegopeningen met papiertape. Wanneer kevers uitvliegen in de lente en de zomer laten zij gaatjes achter in het papier.

Wanneer u vermoedt dat er houtaantastend ongedierte in uw pand actief is, neemt u dan contact op met de afdeling reparatieverzoeken via reparatieverzoek@hendrickdekeyser.nl