Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Wagenaarstraat 1

4331 CX Middelburg, Zeeland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1973
Bouwjaar
1730

Aan de Wagenaarstraat, een van de oudste straten van Middelburg, werd in de 18de eeuw dit voorname pand gebouwd. Reeds in de middeleeuwen stond hier een groot huis dat in de 17de eeuw een aantal verbouwingen onderging om het aan te passen aan de in die tijd heersende mode. 
Aan het begin van de 18de eeuw kwam het huis in handen van Caspar Citters, telg uit een Middelburgse regentenfamilie. Waarschijnlijk kocht hij het pand toen hij in 1712 secretaris van de Staten van Zeeland was geworden. Na zijn overlijden erfde zijn dochter Johanna Maria van Citters het pand en samen met haar echtgenoot Maarten Jacob Huysman verbouwde zij het voorgedeelte, dat als een los blok voor het middeleeuwse huis staat en in de huidige toestand de aanblik van het huis bepaalt. 
Van 1888 tot 1972 was het gebouw in handen van het Zeeuws Genootschap der Wetenschappen. Het werd verbouwd tot vergadergebouw en museum. Sinds 1973 is het pand in bezit van de Vereniging. 

De zeven traveeën brede voorgevel in late Lodewijk XIV-stijl, sluit stilistisch aan bij voorbeelden in Delft en Den Haag. Slechts de middentravee en de vensters van de zijrisaliet zijn voorzien van decoraties in natuursteen. De vlakke kroonlijst dateert van omstreeks 1800 en kwam in de plaats van een rijker exemplaar met gebeeldhouwde consoles. 
In de achtervleugel zijn twee kamers bewaard gebleven met uitzonderlijke stucplafonds van omstreeks 1710. Deze zijn in de trant van Daniel Marot met fijn uitgevoerde bloemslingers, vogels en spelende putti.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeeland en Zuid-Holland, pp. 193-206.

Middelburg Wagenaarstraat 1 2008 1