Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Delft, Huis Lambert Van Meerten
Delft, Huis Lambert Van Meerten

Huis Van Meerten

Oude Delft 199, 2611 HD Delft, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2016
Bouwjaar
1893

Dit Museumhuis van de verzamelaar en fabrikant Lambert van Meerten  is een prachtig voorbeeld van de architectuur rond 1900. Lambert van Meerten was mede-eigenaar van de Delftse Distilleerderij, Gist- en Spiritusfabriek Van Meerten & Zonen. Hij was een verwoed verzamelaar van bouwfragmenten, Delfts aardewerk en meubilair; een 19de-eeuwse 'connaisseur' met interesse voor de Gouden Eeuw. Zijn collectie kreeg zo'n omvang dat het idee ontstond een huis te bouwen, waar in ‘Oud Hollandse' interieurs de collectie ingepast moest worden. 

Het was een gezamenlijk project van Lambert van Meerten, Adolf le Comte, Jan Schouten en Leonard Couvée. Le Comte en Couvée waren de artistieke hoofdontwerpers en Schouten de architect-bouwkundige. Zo verrees tussen 1891 en 1893 het huis ‘Oud Holland' aan de Oude Delft. Met zijn natuurstenen gevel in een abstracte variant van de renaissancestijl is het zeker geen slaafse navolging van de 17de-eeuwse architectuur. Het huis was voorzien van modern comfort zoals vloerverwarming, gaslicht en elektriciteit. 

Het huis bestond uit twee delen: aan de voorzijde de vertrekken waar Lambert zijn gasten ontving en waar het belangrijkste deel van zijn collectie werd getoond, aan de achterzijde lagen de familievertrekken, zoals de woonkamer van zijn zus Dina en zijn werkkamer. Overal in het interieur zijn bouwfragmenten verwerkt: consoles, houtsnijwerk, bedsteden, tegeltableaus en schouwen. Dit werd gecombineerd met betimmeringen, mozaïekvloeren en glas-in-lood.

Lambert van Meerten ging in 1902 failliet en grote delen van zijn collectie werden geveild. Dankzij een groep vrienden werd zijn huis toch een museum, met Adolf le Comte als eerste directeur. Dit museum voor kunst en kunstnijverheid werd in 2013 voor publiek gesloten en de collectie ondergebracht bij Museum het Prinsenhof.

Museumhuis
Sinds 2020 is het huis te bezoeken als Museumhuis. In het huis ervaar je als bezoeker hoe er in de tijd van Lambert en zijn zus Dina gewoond en gewerkt werd in dit huis te midden van de omvangrijke verzameling kunstobjecten. Je waant je letterlijk één van hen. Je mag de kasten openen om te kijken wat er in zit of plaats nemen op de bank. Informatie over openingstijden en tickets vind je op 
Huis Van Meerten | Museumhuizen.
 

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 98 (2016), pp. 9-12 en Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 99 (2017), pp. 20.