Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Delft - Oude Delft 49 (foto Arjan Bronkhorst)
Delft - Oude Delft 49 (foto Arjan Bronkhorst)

Fundatie van Renswoude

Oude Delft 49, 2611 BC Delft, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1936
Bouwjaar
1759
Architect
Bouwstijl
Oude Delft 49, Delft (foto Arjan Bronkhorst)
Oude Delft 49, Delft (foto Arjan Bronkhorst)

Uit de nalatenschap van Maria Duyst van Renswoude werd in 1759 een ambachtsschool voor weesjongens gebouwd. Voor de opdracht werd de Delftse beeldhouwer-stucwerker Joseph Bollina aangetrokken. Het oorspronkelijke gebouw was 70 meter lang en bezat drie binnenplaatsen. De helft van het gebouw is bewaard gebleven. Met onderbrekingen in de 19de en 20ste eeuw vergadert de Fundatie vanaf 2006 weer in de regentenkamer aan de Oude Delft 49. 

Het statige pand heeft alle kenmerken van de Lodewijk XV-stijl; een lijstgevel, geblokte hoeklisenen, rijk bewerkte consoles in de kroonlijst en een lijst met weelderig snijwerk om de vensters. Een opschrift in de gevel herinnert aan de schenkster: ‘Hier leeft Maria Duyst onsterflijk door Haar sterven (...)'. In de 19de eeuw werden de stoep en de ingang versoberd en kwam er een andere ruitverdeling in de vensters.

De monumentale vestibule is voorzien van stucwerk langs wanden en plafond en een ondiepe nis met een rijk gebeeldhouwde marmeren gangbank, waarboven in stucwerk putti met regentenwapens zijn aangebracht. 

De regentenkamer aan de voorzijde heeft de oorspronkelijke wandbespanning in (bruin)rode velours d'Utrecht en een marmeren schoorsteenmantel die behoort tot de rijkste Lodewijk XV exemplaren in Nederland. De stucwerkversiering op het plafond (een moeder met putti en ooievaar) en de schouw (Minerva omringd door putti met attributen van kunst en wetenschap) en) verwijst in haar symboliek naar de functie van het gebouw. De kamer hierachter heeft een afwerking in Lodewijk XVI stijl.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 352-358.