Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Den Bosch, Tweede Korenstraatje/Dode Nieuwstraat
Den Bosch, Tweede Korenstraatje/Dode Nieuwstraat

De Put

Tweede Korenstraatje 18, 5211 ES Den Bosch, Noord-Brabant

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1927
Bouwjaar
1671
Bouwstijl

Het pand is gebouwd op het voormalige terrein van de Minderbroeders. In 1671 werd het pand geheel vernieuwd. In 1927 werd het huis aangekocht door ‘Hendrick de Keyser'. De restauratie van de gevel en de kap vond, ondanks de Duitse bezetting, plaats in de jaren 1943-'44. De binnenrestauratie werd pas in 1984 uitgevoerd. In 1665 wordt de voorganger van het huidige pand ‘In den Put' reeds genoemd. 

Bij de verbouwing van 1671 werd er een voorstelling van Jezus en de Samaritaanse vrouw opgenomen met daaronder de huisnaam. Waarschijnlijk was de begane grond in 1671 verdeeld in een voorhuis, een binnenkamer en een achterkamer. Een lange gang liep links van de kamers naar achteren. In het midden van de 19de eeuw werd het huis gesplitst in een boven- en benedenhuis.

De gevel is heel goed bewaard gebleven. Door de twee middenpilasters en twee zijlisenen wordt de gevel verdeeld in drie traveeën en heeft een bekroning in de vorm van een halsgevel met klauwstukken, een hoofdgestel en een fronton. De middenpilasters lopen, op de manier zoals in Amsterdam veel voorkwam, zonder onderbreking door van de straat tot boven in de geveltop.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 374-377.

Den Bosch, Tweede Korenstraatje/Dode Nieuwstraat