Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Campveerse Toren

Kaai 2, 4351 AA Veere, Zeeland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2005
Bouwjaar
1450

De vestingtoren is in de 15de eeuw gebouwd ter bewaking van de haven. Volgens overlevering is de toren een van de oudste herbergen van het land, waar in de 16de eeuw Willem van Oranje regelmatig te gast was. Destijds zag men door het Veerse Gat schepen vertrekken naar Oost- en West-Indië. Schotse wolhandelaren moeten er in en uit hebben gelopen. 

Het complex bestaat uit een vestingtoren en twee aangebouwde vleugels die onder een hoek van 90 graden op elkaar aansluiten. De toren zelf is halfrond uitgebouwd in het water van het Veerse Meer. Het metselwerk is afgewisseld met dikke speklagen van witte natuursteen. 

In de toren voert een stenen trap op naar de gelagkamer op de eerste verdieping. Deze ruimte was vroeger voorzien van twee grote schouwen, waarvan er één over is. Het hebben van twee schouwen was noodzakelijk, omdat bij harde wind, afhankelijk van de windrichting, steeds één schouw onbruikbaar was. Vanuit de gelagkamer bereikt men via een eikenhouten trap de torenkamer, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over het Veerse Meer.

Veere Kaai 2 6 Roos Aldershof 2

Aan de stadszijde heeft de toren een vlakke gevel die wordt bekroond door een trapgevel met zeer hoog opgemetselde, stervormige pinakels. Alleen aan deze zijde bezat de toren in de oude situatie vensters. De ramen aan de waterkant werden ingebroken op het moment dat het gebouw als herberg in gebruik werd genomen. De korte vleugel ligt parallel aan de oude haven. Op de begane grond is een poort die toegang gaf tot de kade langs het water. De lange vleugel is omstreeks 1700 aangebouwd tegen de binnenzijde van de stadsmuur en bevat hotelkamers.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 87 (2005), pp. 10-12.

Veere Kaai 2 6