Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Bibliotheca Thysiana

Rapenburg 25, 2312 GG Leiden, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1997
Bouwjaar
1655
Bouwstijl

De 'Bibliotheca Thysiana' is fraai gelegen aan de westzijde van het Rapenburg. De bibliotheek dankt haar bestaan aan Johannis Thys die in 1621 werd geboren en zich op 14-jarige leeftijd als letterenstudent aan de Universiteit van Leiden inschreef. Tijdens zijn korte leven legde hij een typische humanistenboekerij aan met werken van de grote klassieke schrijvers en boeken over de belangrijkste kennisgebieden van de Renaissance.

In 1653 liet Johannis Thys bij testament vastleggen dat zijn boekenbezit na zijn overlijden zou worden 'geemployeert tot publycke dienst der studie'. In de periode 1655-1657 werd een bibliotheek gebouwd naar ontwerp van de Leidse stadsarchitect Arent van 's-Gravesande. Deze ontwierp het gebouw in de stijl van het Hollands Classicisme.

Leiden Rapenburg 25 007620

Zowel in- als uitwendig ligt de nadruk op de eerste verdieping, waar zich de bibliotheek bevindt. De begane grond van het gebouw, met de woning van de huisbewaarder, is opgevat als een basement van het gebouw. hierop rust aan de voorzijde een Ionische pilasterstelling. Het dak wordt bekroond door twee globes.

 

Leiden Rapenburg 25 Bibliotheca Thysiana Foto Wijnanda Deroo 3

Een monumentale dubbele bordestrap voert in het interieur naar de bibliotheek. Deze zaal, met houten vloer, heeft zijn 17de-eeuwse indeling behouden. Het openbare gedeelte is door een omlopend houten hek gescheiden van de wanden met boekenkasten. De ruimte wordt gedomineerd door de oorspronkelijke leestafel en een eikenhouten boekenmolen. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 409-417. Zie ook Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 80 (1998), pp. 40-57.

Leiden Rapeburg 25 Bibliotheca Thysiana Foto Wijnanda Deroo 1