Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Wat kan ik doen als ik last heb van ongedierte?

Ongedierte kan niet alleen schade veroorzaken aan het pand, maar ook hinder geven en een gevaar vormen voor de gezondheid van bewoners en gebruikers. Om overlast te voorkomen is het belangrijk dat u geen vuilnis bewaart op uw terrein en vuilnis alleen aanbiedt in goed afgesloten zakken. Probeer daarnaast te voorkomen dat ongedierte uw woning binnenkomt. Afhankelijk van het ongedierte zijn er een aantal stappen die u kunt ondernemen. Het is belangrijk dat u dit snel doet om te voorkomen dat het ongedierte in aantal toeneemt. In alle gevallen geldt dat u altijd contact kunt opnemen met Hendrick de Keyser Monumenten voor advies.

Muizen, ratten en wespen
Muizen, ratten en wespen kunnen uw woning binnen komen door kieren en andere kleine openingen. Heeft u last van dit ongedierte, controleer dan goed of er in de vloeren, de gevel en het dak zich openingen bevinden waar deze dieren doorheen kunnen. Gaten kunt u vullen met een prop aluminiumfolie. Zijn de openingen hiervoor te groot? Neem dan contact op met Hendrick de Keyser. Wij willen voorkomen dat u de openingen vult met moderne materialen als kit en pur-schuim en overleggen graag met u hoe de openingen het beste dichtgezet kunnen worden. Muizen kunt u vangen met muizenvallen of verdelgen met bestrijdingskorrels. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen wanneer u kleine kinderen of huisdieren heeft. Wanneer u last heeft van ratten of wespen kunt u contact opnemen met de afdeling Dierplaagbeheersing van de GGD van uw gemeente.

Kakkerlakken en faraomieren
Neem in dit geval contact op met de afdeling reparatieverzoeken.

Vlooien, motten
Dit dient u zelf op te lossen. Motten, zoals de kledingmot, nestelen vaak in textiel dat op donkere plekken ligt opgeslagen, of tussen gordijnen. Textiel dat bestaat uit plantaardige vezels (katoen, linnen) of uit synthetische vezels laat de mot links liggen, maar eiwithoudende vezels zoals bont, veren, wol en leer vormen een goede voedingsbodem voor motten. Door kleding, gordijnen etc. regelmatig te verplaatsen, te dragen en te reinigen, worden motten verstoord. Zuig tapijten en gordijnen regelmatig om larven e.d. te verwijderen. Lucht af en toe (kleding)kasten en reinig kast en kastbodem goed. Hang kleding niet te dicht op elkaar. Verpak textiel dat u langere tijd wilt opslaan goed gereinigd en in goed afgesloten plastic zakken of koffers. Aangetast textiel dient u te wassen bij 60° C of chemisch te laten reinigen. Kleding die u niet kunt wassen kunt u een week in een vriezer leggen. Voor het vangen en verdelgen van motten zijn verschillende producten verkrijgbaar zoals lijmvallen, geurballen en cassettes met bestrijdingsmiddel. Vogelnesten vormen een bron van motten en vlooien. Verwijder deze daarom wanneer dit kan.

Duiven
Voorkom dat duiven het pand kunnen binnendringen door openingen zoals zolderluiken gesloten te houden. Wanneer duiven zich in een pand nestelen, kunnen zij veel overlast veroorzaken. Verwijder nesten daarom zo snel mogelijk en voer duiven niet om te voorkomen dat duiven naar het pand terugkeren. Duivenpoep bevat veel bacteriën en parasieten en vormt hierdoor een risico voor de gezondheid. Ernstige vervuiling dient door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd te worden. De kosten hiervan zijn hoog en voor rekening van de huurder wanneer de duivenoverlast wordt veroorzaakt door nalatigheid van de huurder. Wanneer duiven zich genesteld hebben in uw pand en de overlast te groot is om door u zelf opgelost te worden, neemt u dan contact met de afdeling reparatieverzoeken 

Als u overlast heeft van duiven buiten de woning kunt u advies vragen aan de afdeling Dierplaagbeheersing van de GGD.