Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon LinkedIn Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
10 augustus 2022

Villa Dennenheuvel in Ubbergen behouden voor de toekomst

Behouden voor de toekomst

Met hulp van de Vriendenloterij heeft Hendrick de Keyser Monumenten, de landelijke monumentenorganisatie villa Dennenheuvel in Ubbergen weten veilig te stellen. De sprookjesachtige villa is een gaaf bewaard voorbeeld van de Engelse landhuisstijl met een jugendstil-interieur.

Het huis werd in 1900-1901 gebouwd in opdracht van Albert Suermondt en Wilhelmina Mees. Het Rotterdamse echtpaar bracht hun zomervakanties door in de on-Nederlandse omgeving van Ubbergen en zij besloten er een huis te laten bouwen. De gebroeders Leeuw, Oscar (architect, 1866-1944) en Henri (beeldhouwer, 1861-1918) verkregen de opdracht en ontwierpen een uitzonderlijk eclectisch woonhuis op de Nijmeegse stuwwal, net buiten de historische dorpskern van Ubbergen. Het huis staat tien meter boven de straat en beschikt over uitzonderlijke vergezichten; vanaf het terras is het bijna twintig kilometer noordelijker gelegen Arnhem te zien.

 

Gesamtkunstwerk in optima forma

De opdracht aan de broers Leeuw was opmerkelijk omdat zij tot dan toe geen grote opdrachten op hun naam hadden staan, maar na de bouw van de villa zouden zij in korte tijd uitgroeien tot een bekend en veelgevraagd ontwerpersduo in de omgeving van Nijmegen. Zo ontwierpen zij talloze café- en winkelinterieurs in de binnenstad van Nijmegen, het concertgebouw De Vereeniging, Museum Kam en jachtslot Mookerheide. Voor villa Dennenheuvel konden zij hun creativiteit de vrije loop laten en verwerkten zij in de villa maar liefst drie verschillende stijlen; de chaletstijl, Engelse neo-Tudorstijl en in het interieur de jugendstil.

Het huis is opgetrokken in baksteen met accenten van natuursteen. Ook zijn de gevels deels bekleed met leisteen en vakwerk uitgevoerd in stuc. Opvallend is dat het houtwerk een hemelsblauwe kleur heeft. Het interieur is zeer rijk gedecoreerd met sjabloonschilderingen op de wanden en plafonds. De kamers zijn verder voorzien van parketvloeren, schoorsteenpartijen, houten lambriseringen en inbouwmeubelen. Met recht kun je dit een Gesamtkunstwerk noemen dat grotendeels in originele staat verkeert.

 

In veilige handen

Het huis bleef enkele generaties eigendom van de nazaten van Albert en Wilhelmina Suermondt-Mees, was later eigendom van de Sint Augustinusstichting en daarna van enkele verschillende families. Het werd in 1982 gekocht door het echtpaar Hornix-Straatman. Zij hebben het huis decennialang bewoond en in verschillende stadia zorgvuldig gerestaureerd. Door het huis over te dragen aan Hendrick de Keyser Monumenten hebben zij ervoor zorggedragen dat het huis veilig is gesteld voor nu en in de toekomst.