Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon LinkedIn Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
9 januari 2025

Nieuw in de collectie: fabrikantenvilla in Tegelen

Wist je dat de naam van het Noord-Limburgse Tegelen afkomstig is van het Latijnse woord tegula (dakpan)? Tegelen heeft een eeuwenlange traditie van het bakken van kleiwaren en in dit bijzondere dorp bevinden zich maar liefst vijf Hendrick de Keyser-panden. Onlangs is daar een nieuwe bij gekomen: het pand aan de Hoekstraat 1 in Tegelen, ook wel Villa ‘De Jager’ genoemd. Het dankt zijn naam aan de gelijknamige sigarenfabriek van de familie Beurskens die jarenlang gevestigd was in het historische Kranenbreukershuis, dat ook in ons bezit is. 

Villa De Jager is een echte fabrikantenvilla uit de jaren '30 en dit soort villa's zijn kenmerkend voor Tegelen. Het huis en de grote tuin zijn een belangrijk onderdeel van het historische dorpsgezicht van Tegelen. Hendrick de Keyser Monumenten spant zich al jaren in voor de revitalisatie en het behoud van deze dorpskern en kan met de verwerving dit proces voortzetten. In onze collectie is het een van de eerste fabrikantenvilla's in een stijl waarvan wij nog maar weinig voorbeelden bezaten. 

Het Kranenbreukershuis, tegenover Villa De Jager, werd in 1877 gekocht door Andreas Beurskens voor zijn sigarenfabriek. Na zijn overlijden zetten zijn zoons Johannes Hendrikus en Andreas jr. het florerende bedrijf voort. Aanvankelijk woonde zoon Johannes in het achtergedeelte van het Kranenbreukershuis, maar in 1933 kreeg hij een bouwvergunning voor nieuwbouw op het fabrieksterrein aan de overzijde van de straat. De hier staande oude fabrieksbijgebouwen werden afgebroken en in 1934 verrees hier Villa De Jager. 

De villa is ontworpen door de architect Lambert Noten, de meest gevraagde architect in deze regio in de jaren twintig en dertig. Noten ontwierp veel in een zakelijk-expressionistische stijl, zo ook deze villa. Kenmerkend zijn onder meer de breed overstekende daklijst op dubbele gootklossen en de horizontale banden in natuursteen. Het pand aan de Hoekstraat kreeg een typische villaplattegrond met royale kamers rondom een uitbundig gedecoreerde hal met een kleurrijke betegeling, een bewerkte houten trapbalustrade, glas-in-lood en een Gispen-kapstok. Het huis werd voorzien van een dienstingang, aparte keldertoegang en vier slaapkamers.

Doordat het huis altijd in familiebezit is gebleven, is het nooit ingrijpend verbouwd en goed bewaard gebleven. Hendrick de Keyser Monumenten draagt vanaf nu zorg voor deze bijzondere villa en binnenkort zullen ook huurders van dit prachtige huis kunnen genieten.