Koekje gevonden voor jubilerend 17e-eeuws museumhuis ‘Huis Bonck’ in Hoorn
Huis Bonck, het museum- en vakantiehuis van Hendrick de Keyser Monumenten aan de haven in Hoorn, bestaat dit jaar 400 jaar. Dat wordt gevierd met een speciaal Huis Bonck koekje, te proeven voor alle bezoekers van het museumhuis. Het recept van de ‘Bonckse kruidkoek’ is uit een groot aantal inzendingen geselecteerd door een deskundige jury onder leiding van banketbakker en monumenten-liefhebber Cees Holtkamp.
In het weekend van 23-25 aug worden de koekjes voor het eerst geserveerd, en kunnen bezoekers van Huis Bonck ze zelf komen proeven. Voor deze speciale gelegenheid in het museumhuis gratis geopend.
Huis Bonck
Huis Bonck is één van de 12 museumhuizen van Hendrick de Keyser Monumenten. Het prachtig bewaarde koopmanshuis aan de haven werd dit jaar precies 400 jaar geleden gebouwd. Kom je op bezoek, dan wandel je zo de 17e eeuw binnen. Vanuit het ‘hangkamertje’ van koopman Bonck kijk je uit over de haven, waar het vroeger een drukte van belang moet zijn geweest, en in de knusse woonkamer rol je zo vanuit de bedstee de keuken in.
Koekje gezocht!
Wie weleens in één van de museumhuizen van Hendrick de Keyser Monumenten op bezoek geweest, weet dat je er altijd hartelijk wordt ontvangen. Je kunt in het historische interieur even aanschuiven voor een kop koffie of thee, en met een beetje geluk komen er tijdens je bezoek versgebakken koekjes uit de oven. De huisgemaakte kniepertjes in Villa Rams Woerthe in Steenwijk zijn legendarisch. In Huis Van Ravesteyn in Utrecht worden de favoriete kaaskoekjes van de architect gebakken, en in Huis Van Eysinga in Leeuwarden komen regelmatig historische Friese klassiekers als Oranjekoek of Fryske duumkes uit de oven.
Alleen Huis Bonck had nog geen eigen koekje. Omdat het huis dit jaar 400 jaar bestaat, en dat natuurlijk gevierd moet worden, hebben we iedereen met een hart voor het 17e-eeuwse huis aan de haven, én voor bakken, gevraagd het perfecte recept te bedenken voor het jubilerende huis.
Heel Hendrick bakt
Vanuit heel het land en door jong en oud zijn recepten bedacht en ingezonden. Vaak met grote zorg uitgezocht, en soms zelfs met foto-instructies. Het was moeilijk kiezen, maar uiteindelijk zijn uit de ruim 40 inzendingen vier recepten gekozen, op basis van originaliteit, haalbaarheid, en benodigde baktijd.
De vier koekjes-recepten zijn gebakken, en voorgelegd aan een deskundige jury onder leiding van Cees Holtkamp, banketbakker en oprichter van de beroemde patisserie Holtkamp in Amsterdam. Hij werd bijgestaan door Onno Terpstra, bakliefhebber en Huis Bonck-vrijwilliger van het eerste uur, en Bert Meerstadt, algemeen directeur van Hendrick de Keyser Monumenten.
Koekje gevonden!
In de historische keuken van Huis Bartolotti in Amsterdam, een van de andere museumhuizen van Hendrick de Keyser, werden de koekjes onderworpen aan een zorgvuldige smaaktest. Cees Holtkamp (82), niet alleen beroemd patissier, maar als monumenten-liefhebber ook al 60 jaar lid van Hendrick de Keyser, was onder de indruk van de kwaliteit van de vier baksels. Maar de jury was unaniem over het winnende koekje. "Een karakteristiek koekje, en de kruiden brengen je terug in de tijd", aldus Holtkamp. Ineke uit Vollenhoven stuurde het recept in, na uitvoerig onderzoek en smaaktesten. En zo heeft Huis Bonck nu dus een eigen koekje; de Bonckse kruidkoek met ‘pouldre’, een al in de middeleeuwen veelgebruikte mix van specerijen.
De Bonckse kruidkoek komen proeven?
Op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 augustus is Huis Bonck gratis te bezoeken, en het koekje te proeven. Reserveer een plekje via hendrickdekeyser.nl/cultuuragenda
Je kunt je bezoek combineren met de gratis ‘Hoor Hendrick’ audio-architectuurwandeling. Hiermee wandel je op eigen gelegenheid langs 13 andere bijzondere huizen in Hoorn en ontdek je meer over de historische havenstad. Volg de route of stippel je eigen pad uit.
Liever een stadwandeling maken onder begeleiding van een stadsgids van Cicerones? Ook dat kan! Met de kortingscode ‘koekje’ krijg je 50% korting op een ticket.
Boeken kan via hendrickdekeyser.nl/cultuuragenda.